direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Herziening PIP BPL, Merkelbeekerstraat Brunssum
Status: ontwerp
Plantype: inpassingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.9931.PIPHZMerkelbeekers-ON01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding en doel

Voor de Buitenring Parkstad Limburg (hierna: BPL en/of Buitenring) is in 2012 een Provinciaal Inpassingsplan (PIP) opgesteld. Op 11 maart 2015 heeft de Raad van State positief geoordeeld over het PIP BPL 2012. Het PIP BPL 2012 is daarmee onherroepelijk geworden. Na het onherroepelijk worden van het PIP is gebleken dat een aantal panden aan de Merkelbeekerstraat in Brunssum abusievelijk zijn wegbestemd. Het gaat hierbij om de panden Merkelbeekerstraat 71, 73, 75 en 77. Dit is een omissie die hersteld dient te worden.

Daarnaast dient door de aanleg van de nieuwe Buitenring de Merkelbeekerstraat te worden omgeleid. Deze Merkelbeekerstraat kan niet gehandhaafd blijven op de huidige locatie. Om die reden is het de bedoeling de weg om te leggen middels een viaduct over de Buitenring zo'n 100 meter oostelijker. De in eerste instantie beoogde gewijzigde tracering van de Merkelbeekerstraat leidde tot veel bezwaren bij de direct omwonenden, omdat de omleiding deels voerde over de bestaande woonstraat Klingbemden. Om hieraan tegemoet te komen is besloten de gewijzigde tracering van de Merkelbeekerstraat aan te passen, zodanig dat deze verder van de bestaande woningen komt te liggen. Feitelijk worden de omleiding van de Merkelbeekerstraat en de woonstraat Klingbemden hiermee geheel van elkaar gescheiden. Deze gewijzigde tracering is middels een projectafwijkingsbesluit mogelijk gemaakt. Op 27 juli 2015 is hiervoor de omgevingsvergunning verleend en inmiddels is de aangepaste omleiding van de Merkelbeekerstraat gerealiseerd. Hierdoor kan de in eerste instantie beoogde tracering van de Merkelbeekerstraat via de Klingbemden komen te vervallen in het PIP BPL en kan de nieuwe aangepaste omleiding van de Merkelbeekerstraat conform de verleende omgevingsvergunning worden opgenomen in het PIP BPL.

De voorliggende herziening heeft als doel om de omissie in het PIP BPL te herstellen en de panden aan de Merkelbeekerstraat weer te voorzien van de oorspronkelijke bestemming, zoals die gold in het bestemmingsplan Buitengebied 1997 voor het moment van vaststelling van het PIP BPL. Daarbij wordt tevens de verkeersbestemming direct grenzend aan deze woningen hersteld en wordt een parkeervoorziening planologisch mogelijk gemaakt. Daarnaast wordt de oorspronkelijk omleiding van de Merkelbeekerstraat via de Klingbemden ongedaan gemaakt en wordt de nieuwe tracering van de Merkelbeekerstraat opgenomen in deze herziening.

 

1.2 Ligging plangebied

Onderhavige herziening bestaat uit twee gebieden. Het eerste gebied heeft betrekking op de panden aan de Merkelbeekerstraat 71, 73, 75 en 77 in Brunssum en de straat direct grenzend aan deze woningen. De panden liggen ten noordwesten van de Buitenring. In figuur 1.1 is de aanleg van de Buitenring te zien. De Buitenring is ter hoogte van het plangebied inmiddels opengesteld voor verkeer.

Het tweede gebied heeft betrekking op een stuk grond tussen de BPL en de Klingbemden. Hier vindt de gewijzigde tracering van de Merkelbeekerstraat plaats. Het gaat hierbij om het besluitgebied van de reeds verleende omgevingsvergunning en een smalle strook aangrenzend aan de Klingbemden.

Onderstaande afbeelding toont een luchtfoto met de globale begrenzing van de plangebieden. Het blauw omkaderde gebied is het gedeelte waarvoor reeds een omgevingsvergunning is verleend in het kader van de aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat. Dit gedeelte vormt samen met de rood omlijnde gebieden het plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.9931.PIPHZMerkelbeekers-ON01_0001.png"

Figuur 1.1 Luchtfoto met globale begrenzing van de plangebieden

1.3 Vigerende planologisch/juridisch regime

Het plangebied maakt onderdeel uit van de Buitenring Parkstad Limburg. Voor de BPL is in 2010 door Provinciale Staten van Limburg een inpassingsplan, inclusief milieueffectrapportage, vastgesteld. Dit besluit is echter door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bij uitspraak van 7 december 2011 vernietigd. De Raad van State was van oordeel dat er geen 'toereikend inzicht bestaat in de gevolgen van de weg voor de beschermde natuurgebieden 'Brunssummerheide' en 'Geleenbeekdal'. Het inpassingsplan is hierop hersteld en in 2012 opnieuw vastgesteld. Op 11 maart 2015 heeft de Raad van State positief geoordeeld over het PIP BPL 2012. Het PIP BPL 2012 is daarmee onherroepelijk.

Op basis van het PIP BPL 2012 gelden voor het plangebied de enkelbestemmingen 'Natuur' en 'Agrarisch met waarden'. Daarnaast liggen over het plangebied ook nog de dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie', 'Leiding - Riool' en 'Leiding - Water'.

Onderstaande afbeelding toont een uitsnede van het PIP BPL 2012 met het plangebied in rood aangeduid.

afbeelding "i_NL.IMRO.9931.PIPHZMerkelbeekers-ON01_0002.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.9931.PIPHZMerkelbeekers-ON01_0003.png" Figuur 1.2 Uitsnede PIP BPL 2012 met plangebied in rood aangeduid

De aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat, die reeds met een projectafwijkingsbesluit mogelijk is gemaakt, is gelegen binnen de beheersverordening 'Woongebied'. Deze beheersverordening is vastgesteld d.d. 11 september 2013. Op onderstaand kaartbeeld is de aangepaste omleiding van de Merkelbeekerstraat globaal geprojecteerd (paarse stippellijn) op de verbeelding behorende bij de beheersverordening.

afbeelding "i_NL.IMRO.9931.PIPHZMerkelbeekers-ON01_0004.png"

Figuur 1.3 Uitsnede uit illustratie bij de Beheersverordening Woongebied

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

2.1 Huidige situatie

Panden Merkelbeekerstraat

Binnen het plangebied aan de Merkelbeekerstraat staan momenteel een aantal karakteristieke panden, stammend uit de jaren 1914, 1930 en 1933. De panden aan de Merkelbeekerstraat 71, 73 en 77 zijn in gebruik als woonhuizen. In het pand aan de Merkelbeekerstraat 75 is een café met woonhuis (8 slaapkamers, woonkamer, keuken, garage en werkkamers) gevestigd. Het café is gevestigd op de benedenverdieping. In het voorgaande bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Brunssum, vastgesteld op 20 mei 1997, waren deze panden positief bestemd.

afbeelding "i_NL.IMRO.9931.PIPHZMerkelbeekers-ON01_0005.png"

Figuur 2.1 Luchtfoto plangebied met adressen en functie

afbeelding "i_NL.IMRO.9931.PIPHZMerkelbeekers-ON01_0006.png" Figuur 2.2 Foto voorzijde (links) en achterzijde (rechts) van het plangebied

Aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat

Voor de beschrijving van de huidige situatie ter plaatse van de aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat is gebruik gemaakt van de ruimtelijke onderbouwing (zie bijlage 1) die behoort bij de verleende omgevingsvergunning. In 2016 is in het kader van verkeersveiligheid, duurzaam veilig milieu- en geluidshinder al een verkeersbesluit (Verkeersbesluit Brunssum, 12 mei 2016) genomen dat de snelheid op de toerit naar het viaduct over de Buitenring Parkstad Limburg is teruggebracht naar 30 kilometer per uur.

De locatie van de aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat bevindt zich aan de rand van de bestaande woonbuurt De Kling(bemden), op de overgang van de bebouwde kom en het buitengebied. Het betrof een groenvoorziening: een grasveld met hierbinnen enkele bomen. Inmiddels is een gedeelte van het grasland ingezet voor de aanleg van de aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat. In de voorheen voorliggende plannen was het de bedoeling dat de omleiding van de Merkelbeekerstraat voor een deel over het bestaande tracé van de Klingbemden zou worden gelegd. Hiertegen is door omwonenden bezwaar ingediend, waardoor de gemeente heeft besloten om aan de bezwaren tegemoet te komen en een aangepaste omleiding van de Merkelbeekerstraat aan te leggen.

De onderstaande foto's brengen de huidige situatie in beeld.

afbeelding "i_NL.IMRO.9931.PIPHZMerkelbeekers-ON01_0007.png"

Figuur 2.3 Foto gezien vanaf kruising Merkelbeekerstraat-Klingbemden, links de aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat en rechts de Klingbemden

afbeelding "i_NL.IMRO.9931.PIPHZMerkelbeekers-ON01_0008.png"

Figuur 2.4 Foto gezien vanaf nieuwe viaduct over het BPL, links de aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat en rechts de BPL.

2.2 Toekomstige situatie

Met de voorliggende herziening worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Voorliggende herziening:

  • 1. herstelt een omissie die is opgetreden bij de panden aan de Merkelbeekerstraat 71, 73, 75 en 77 in het PIP BPL 2012;
  • 2. verwijdert een stuk verkeersbestemming, die het momenteel nog mogelijk maakt om de omleiding Merkelbeekerstraat op de Klingbemden aan te laten sluiten;
  • 3. legt de reeds verleende en aangelegde omleiding Merkelbeekerstraat juridisch-planologisch vast. Hiermee wordt tevens het plangebied van het PIP BPL uitgebreid.

  • 1. Herstellen woonbestemming panden Merkelbeekerstraat 71, 73, 75 en 77

In het PIP BPL 2012 zijn de voorheen geldende functies van de panden aan de Merkelbeekerstraat per abuis wegbestemd en voorzien van de bestemming 'Natuur' en 'Agrarisch met waarden'. Binnen deze bestemmingen is het vigerende gebruik niet toegestaan. Voorliggende herziening zorgt dat het vigerende gebruik planologisch-juridisch weer correct is geregeld en de omissie uit het PIP BPL is hersteld. Hierbij worden alle functies en bouwmogelijkheden die toegestaan waren in het bestemmingsplan Buitengebied weer toegestaan, zodat recht wordt gedaan aan de hiervoor geldende juridisch-planologische situatie.

  • 2. Verwijderen verkeersbestemming omleiding Merkelbeekerstraat

In 2015 heeft het college van burgemeester en wethouders van Brunssum een omgevingsvergunning verleend voor de realisatie van de aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat. Aanleiding hiervoor was dat omwonenden bezwaren hadden geuit tegen het gebruik van de bestaande woonstraat Klingbemden ten behoeve van de omleiding van de Merkelbeekerstraat.

De gemeente besloot aan de bezwaren tegemoet te komen en de plannen op dit punt aan te passen. Hierbij is de omleiding van de Merkelbeekerstraat zodanig aangepast, dat hiervoor niet meer het bestaande tracé van de Klingbemden hoeft te worden gebruikt. In plaats hiervan is de omleiding dichter tegen de toekomstige Buitenring aangelegd.

Door de gewijzigde tracering van de omleiding Merkelbeekerstraat zal de tracering zoals die momenteel nog is opgenomen in het PIP BPL worden verwijderd. Hiermee wordt voorkomen dat in de toekomst alsnog een aansluiting op de Klingbemden kan worden gerealiseerd.

Daarnaast zal er een voet-/fietspad worden gerealiseerd vanaf het viaduct naar de Klingbemden. Hierdoor ontstaat er goede en veilige verbinding voor het langzaam verkeer met het gebied ten noorden van de Buitenring.

3. Juridisch verankeren aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat

Zoals hierboven omschreven heeft het college van burgemeester en wethouders van Brunssum een omgevingsvergunning verleend voor de realisatie van de aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat. Met voorliggende herziening wordt de omgevingsvergunning vertaald in juridische kaders behorende bij het PIP BPL. Hiermee ontstaat er voor dit gedeelte een actueel juridisch kader dat de feitelijke situatie vastlegt.

Hoofdstuk 3 Beleidskader

Met voorliggende herziening worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Dit plan herstelt enkel een omissie die is opgetreden in het PIP BPL 2012. In het PIP BPL 2012 zijn de voorheen geldende functies van de panden aan de Merkelbeekerstraat per abuis wegbestemd en voorzien van de bestemming 'Natuur' en 'Agrarisch met waarden'. Binnen deze bestemmingen is het vigerende gebruik onder het overgangsrecht gebracht. Voorliggende herziening zorgt dat het vigerende gebruik planologisch-juridisch weer correct is geregeld en de omissie uit het PIP BPL is hersteld. Hierbij worden alle functies en bouwmogelijkheden die toegestaan waren in het bestemmingsplan Buitengebied weer toegestaan, zodat recht wordt gedaan aan de hiervoor geldende juridisch-planologische situatie. Een nadere toetsing aan de diverse beleidskaders van het Rijk, de provincie en de gemeente is voor deze omissie dan ook niet noodzakelijk.

Voor de aangepaste omleiding van de Merkelbeekerstraat is in het kader van de omgevingsvergunning door middel van het projectafwijkingsbesluit een ruimtelijke onderbouwing opgesteld. In deze ruimtelijke onderbouwing is de aangepaste omleiding van de Merkelbeekerstraat getoetst aan de diverse beleidskaders. Derhalve is de ruimtelijke onderbouwing als bijlage 1 bij de toelichting gevoegd.

Hoofdstuk 4 Milieu- en overige aspecten

In dit hoofdstuk wordt de te herstellen omissie van de wegbestemde panden aan de Merkelbeekerstraat getoetst. Tevens zijn de relevante onderzoeksresultaten uit de ruimtelijke onderbouwing van de aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat weergegeven. De volledige toetsing in het kader van de aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat heeft plaatsgevonden bij de omgevingsvergunningaanvraag. De resultaten van deze toetsing zijn opgenomen in de ruimtelijke onderbouwing (zie bijlage 1).

4.1 Archeologie

Panden Merkelbeekerstraat

Op basis van het vigerende inpassingsplan geldt voor het plangebied de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie'. Er worden met voorliggende herziening geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Hierdoor is archeologisch onderzoek niet noodzakelijk en nemen wij de archeologische dubbelbestemming over in deze herziening.

Aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat

Op basis van de gemeentelijke archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart heeft de locatie een middelhoge indicatieve archeologische waarde. Dit houdt in dat er een middelhoge kans is op het aantreffen van archeologische waarden.

Ter plaatse van de middelhoge verwachtingswaarde geldt een onderzoeksplicht voor plannen groter dan 2.500 m2. Het tracé van de aangepaste tracering van de Merkelbeekerstraat is circa 125 m lang. Uitgaande van een breedte van het profiel van ca. 10 m, blijft het oppervlak met ca. 1.250 m2 ruim onder de 2.500 m2. Om die reden is er geen archeologisch onderzoek benodigd op grond van het gemeentelijke beleid en hoeft niet te worden verwacht dat er archeologische waarden aangetast worden.

Het aspect archeologie vormt geen belemmering voor de uitvoering van het plan.

4.2 Geluid

Panden Merkelbeekerstraat

Uit een berekening (zie bijlage 2) blijkt dat de geprognosticeerde geluidbelastingen vanwege het verkeer op de BPL voor het jaar 2030, uitgaande van de meest recente (verkeers)inzichten, de optimalisaties die aan het geluidsscherm “GS10” zijn doorgevoerd en op basis van het 'nieuwe' Reken- en meetvoorschrift geluid 2012, gelijk aan of 1 dB minder bedragen dan de geluidbelastingen zoals deze in 2010 in het hogere waardenbesluit zijn opgenomen.

In 2010 werd er nog van uitgegaan dat de maximum snelheid op de Merkelbeekerstraat 50 km/uur zou blijven. Inmiddels is de nieuwe 'slinger' over de BPL reeds uitgevoerd als een 30 km/uur-zone, waardoor er ter hoogte van deze woningen geen formele geluidzone meer is, en de geluidbelasting ook lager zal zijn vanwege die lagere maximum snelheid. Bovendien laten de nieuwste verkeersprognoses zien dat naar verwachting in 2030 er minder verkeer over de Merkelbeekerstraat rijdt (837 voertuigen/etmaal) dan in 2010 werd geprognosticeerd voor het jaar 2025 (1.496 voertuigen/etmaal). Dit betekent dat per saldo ook de geluidbelasting vanwege het verkeersaanbod op de Merkelbeekerstraat iets zal afnemen.

Aangezien de totale cumulatieve geluidbelasting ten minste gelijk is aan die uit het hogere waardenbesluit – maar in de meeste gevels zelfs nog iets gunstiger – zal er nog steeds sprake zijn van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat zoals destijds in het hogere waardenbesluit werd verwoord. Voor een uitgebreide onderbouwing daarvan verwijzen wij naar dat hogere waardenbesluit.

Aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat

Voor de aangepaste omleiding is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat de geluidbelastingen vanwege de Merkelbeekerstraat op basis van de nieuwe wegligging niet meer bedraagt dan 48 dB. De voorkeursgrenswaarde uit de Wgh wordt niet overschreden. Uit het onderzoek blijkt ook dat bronmaatregelen niet meer noodzakelijk zijn. Op de Merkelbeekerstraat kan worden uitgegaan van het referentiewegdek (fijn asfalt).

Het aspect geluid vormt geen belemmering voor de uitvoering van het plan.

4.3 Bedrijven en milieuzonering

Deze herziening ziet toe op het herstellen van een omissie uit het PIP BPL 2012 en voorziet niet in nieuwe ontwikkelingen. In het plangebied zijn vier burgerwoningen aanwezig en een café. Het betreft hier een bestaande situatie, waar het café (categorie 1) ruimtelijk inpasbaar is direct naast de woningen. Voor het overige is er geen bedrijvigheid aanwezig in de omgeving van het plangebied die van invloed is op het woon- en leefklimaat voor de woningen binnen het plangebied.

4.4 Externe veiligheid

Inleiding

In het PIP BPL 2012 zijn vier woningen en een café abusievelijk wegbestemd. Middels een wijziging van het inpassingsplan worden de woningen weer als Wonen bestemd en het café toegestaan middels een aanduiding. Omdat deze ontwikkeling plaatsvindt binnen 200 m van een route die gebruikt zal worden voor het vervoer van gevaarlijke stoffen moet conform artikel 8 van het besluit externe veiligheid transport (Bevt) het groepsrisico worden beschouwd en verantwoord worden. Deze paragraaf is een invulling van deze verplichting.

Relevante risicobronnen

Ten zuidoosten van het plangebied, op 14 m van de dichtstbijzijnde woning, is de BPL in aanleg. De Buitenring zal in de toekomst worden gebruikt voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Dit betekent dat artikel 8 van het Besluit externe veiligheid transport (Bevt) van toepassing is en het groepsrisico beschouwd en verantwoord moet worden. Over de Buitenring zullen vier LPG-tankstations worden bevoorraad als mede dient de Buitenring voor de bevoorrading van in de buurt van de Buitenring gelegen bedrijven.

Daarnaast ligt het plangebied binnen het toxisch invloedsgebied van de spoorlijn Heerlen – Sittard en de rijksweg A76. Deze risicobronnen bevinden zich echter op dusdanige afstand dat het plaatsgebonden risico geen belemmeringen oplegt en de invloed op het groepsrisico niet waarneembaar is.

Risicoanalyse

Op basis van een analyse van de risicokaart is het waarschijnlijk dat het gedeelte van de Buitenring ter hoogte van het plangebied wordt gebruikt voor de bevoorrading van vier LPG-tankstations en het bevoorraden van in de buurt gelegen bedrijven van kleinschalige hoeveelheden gevaarlijke stoffen. Het vervoer van toxische stoffen omvat echter dusdanig lage intensiteiten dat het groepsrisico verwaarloosbaar zal zijn en zeker niet meer zal bedragen dan 10% van de oriëntatiewaarde.

Plaatsgebonden risico

Doordat de BPL geen basisnetroute is kan worden vastgesteld dat de weg geen PR 10-6 contour of plasbrandaandachtsgebied heeft. Het plaatsgebonden risico heeft daarmee geen beperkingen voor het plangebied.

Vervoer van LPG

De vier LPG-tankstations samen hebben een vergunde jaar doorzet van 4.000 m3 LPG. Dit betekent dat ze tussen de 200 en 280 keer per jaar bevoorraad zullen worden. Dit komt dus neer op maximaal 560 voortuigbewegingen per jaar.

afbeelding "i_NL.IMRO.9931.PIPHZMerkelbeekers-ON01_0009.png" 

Op basis van bovenstaande tabel uit de bijlage van de Handreiking risicoanalyse transport kan worden vastgesteld of er sprake is van een groepsrisico dat ten minste 10% van de oriëntatiewaarde bedraagt voor het plangebied dat zich op 14 meter (meer dan 10 m) bevindt. Op basis van kentallen uit de publicatiereeks gevaarlijke stoffen 1, deel 6, kan worden vastgesteld dat voor het plangebied een dichtheid geldt van 35 personen p/ha. Op basis van deze dichtheid blijkt dat er meer dan 1830 vervoersbewegingen per jaar nodig zijn voor een overschrijding van 10% van de oriëntatiewaarde. Dit is aanzienlijk hoger dan het verwachte aantal vervoersbewegingen ter hoogte van het plangebied (max. 560). Zodoende kan worden geconcludeerd dat het groepsrisico onder 10% van de oriëntatiewaarde ligt. Er kan daarom worden volstaan met een beperkte verantwoording van het groepsrisico.

Verantwoording groepsrisico

BLEVE (Boiling Liquid Expanding Vapour Explosion)

Er zijn twee soorten BLEVES die op kunnen treden. Een koude BLEVE en een warme BLEVE. Een koude BLEVE wordt veroorzaakt door een externe beschadiging, bijvoorbeeld een botsing. Hierdoor scheurt de ketel open. LPG komt vrij en ontsteekt direct. Een warme BLEVE wordt veroorzaakt doordat een aanwezige brand de druk in de ketel doet oplopen. De effecten van een warme BLEVE kunnen verder reiken dan de effecten van een koude BLEVE (circa 200 m om 240 m). Voor beide scenario's geldt dat er een vuurbal en een drukgolf ontstaat, met hittestraling, overdruk en scherfwerking tot gevolg.

Mogelijkheden van zelfredzaamheid en bestrijdbaarheid bij een BLEVE scenario

Omdat het incident geen vooraankondiging kent, is het incident niet te bestrijden. In het geval van een 'koude' BLEVE is er geen tijd om te vluchten, het aspect zelfredzaamheid is daarom niet relevant.

Toxisch scenario

Een toxisch scenario ontstaat wanneer een tankwagen of wagon lek raakt en toxische stoffen ontsnappen. Toxische vloeistoffen kunnen verdampen waardoor een gaswolk ontstaat die over de omgeving uit kan waaien. Bij een percentage aanwezige personen kan letaal letsel optreden door blootstelling aan de gaswolk. Bij de toxische scenario's zit er enige tijd tussen het ontstaan van het ongeval en het optreden van letsel bij aanwezigen. Daarbij is ook de duur van de blootstelling van invloed op de ernst van het letsel. De omvang, verplaatsingsrichting en verstrooiing van de gaswolk is mede afhankelijk van de weersgesteldheid op dat moment.

Mogelijkheden van zelfredzaamheid en bestrijdbaarheid bij een toxisch scenario

Bij een calamiteit waarbij toxische gassen vrijkomen is zo snel mogelijk schuilen in een gebouw het voorkeurscenario. Bij een calamiteit met toxische gassen zit er enige tijd tussen het ontstaan van het ongeval en het optreden van letsel bij aanwezigen. Daarbij is ook de duur van de blootstelling van invloed op de ernst van het letsel. Snel reageren, naar binnen vluchten en ramen en deuren sluiten is bij dit scenario dus van belang.

Bij een ongeval met toxische vloeistoffen kan de brandweer, afhankelijk van de stofintensiteit en het groeiscenario, optreden door de gaswolk neer te slaan of te verdunnen/op te nemen met water.

Conclusie

Op basis van de populatie verandering en de in het gebied aanwezige risicobronnen kan geconcludeerd worden dat het groepsrisico ruim onder 10% van de oriëntatiewaarde zal liggen. Met de beperkte verantwoording van het groepsrisico is het aspect externe veiligheid voldoende onderbouwd.

4.5 Bodem

Panden Merkelbeekerstraat

Er vinden geen grondwerkzaamheden plaats. Het gaat hier om een bestaande situatie met (legale) functies die hier al geruime tijd aanwezig zijn. Deze functies zijn per abuis wegbestemd in het PIP BPL, maar worden met deze herziening weer passend bestemd.

Aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat

Voorafgaand aan de werkzaamheden is een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. Uit het veldonderzoek (booronderzoek) blijkt in de bovengrond geen verontreinigingen geconstateerd zijn. In de ondergrond zijn eveneens geen verontreinigingen geconstateerd. Daar het grondwater zich dieper dan 5,0 m -mv bevindt, heeft er conform de NEN 5740 geen grondwateronderzoek plaatsgevonden.

De vooraf gestelde hypothese, dat de onderzoekslocatie als "onverdacht" kan worden beschouwd, wordt op basis van de onderzoeksresultaten bevestigd. Er bestaan met betrekking tot de milieuhygiënische kwaliteit van de bodem dan ook géén belemmeringen voor de voorgenomen ontwikkeling ter plaatse van de onderzoekslocatie.

Het aspect bodem vormt geen belemmering voor de uitvoering van het plan.

4.6 Water

Panden Merkelbeekerstraat

Met voorliggende herziening worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt en wordt er geen nieuw verhard oppervlak toegevoegd aan de bestaande situatie. Het betreft hier enkel het herstellen van een omissie uit het PIP BPL 2012, waarin de panden abusievelijk zijn wegbestemd. De planologische situatie die gold voor vaststelling van het PIP BPL 2012 wordt teruggebracht. Daarnaast is binnen het plangebied geen aanduiding 'waterbuffer' of bestemming 'Water' opgenomen. Er is hierbij dus geen belang van het waterschap.

Aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat

De omleiding Merkelbeekerstraat maakt onderdeel uit van de plannen voor de aanleg van de nieuwe Buitenring Parkstad. Binnen deze plannen is ook het aspect water betrokken, heeft overleg met het waterschap plaatsgevonden en is de watertoets reeds doorlopen.

De aangepaste omleiding betreft een beperkte aanpassing van de plannen, waarbij de beoogde omleiding van de Merkelbeekerstraat wordt aangepast. Deze aanpassing is qua omvang zo beperkt, dan het niet nodig werd geacht om hierover opnieuw in overleg te treden met het waterschap.

Omdat het project de realisatie van een nieuw wegdeel inhoudt (in tegenstelling tot benutting van de bestaande woonstraat de Klingbemden), leidt het project wel tot enige extra verharding. Onderdeel van het plan vormt echter de aanleg van een bermsloot tussen de bestaande Klingbemden en de verlegde omleiding van de Merkelbeekerstraat. Van het wegdek afstromend hemelwater kan in deze sloot worden opgevangen. Er hoeven wat betreft de waterhuishouding daarom geen belemmeringen te worden voorzien. .

Het aspect water vormt geen belemmering voor de uitvoering van het plan.

4.7 Natuur

Panden Merkelbeekestraat

Er worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt en er vinden geen bouw- en/of sloopwerkzaamheden plaats. Het betreft hier het planologisch-juridisch terugbrengen van de planologische situatie die gold voor vaststelling van het PIP BPL 2012. Met het repareren van de omissie uit het PIP BPL 2012 wordt de huidige feitelijke situatie bestemd. Een natuurtoets is dan ook niet noodzakelijk.

Op basis van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg ligt het plangebied wel in de zilvergroene natuurzone. De waarde van het plangebied als ecologische verbinding tussen de gebieden gelegen binnen de Goudgroene natuurzone is nihil. Met voorliggende herziening wordt wel de natuurbestemming uit het PIP BPL 2012 wegbestemd, maar het feitelijk gebruik is geen natuur. Het betreft hier een cluster van bebouwing zonder enige ecologische waarde die beschermd dan wel gecompenseerd dient te worden. Het betreft hier een omissie in het PIP BPL 2012 die wordt hersteld.

Daarnaast heeft in het kader van het PIP BPL 2012 er 45 hectare overcompensatie van natuur plaatsgevonden. Het 'verlies' van de natuurbestemming van circa 825 m² met voorliggende herziening wordt ruimschoots gecompenseerd met de overcompensatie. Deze oppervlakte aan natuur heeft ook de zilvergroene status in het POL. Deze zilvergroene status dient van het plangebied verwijderd te worden om zodoende recht te doen aan de feitelijke situatie.

Aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat

Voor de aangepaste omleiding is voorafgaand aan de werkzaamheden, in 2015, een quick scan flora en fauna uitgevoerd. Uit het onderzoek volgde dat er zowel voor gebiedsbescherming, alsmede voor soortenbescherming geen nader onderzoek noodzakelijk was.

Het aspect natuur vormt geen belemmering voor de uitvoering van het plan.

4.8 Stikstof

Voor het PIP

In het kader van het PIP BPL is er qua stikstofdepositie niet gerekend met het verdwijnen van de panden (woningen). Het per abuis wijzigen van de functie van wonen naar natuur heeft op geen enkele manier een rol gespeeld in de stikstofbalans ten behoeve van het PIP.

Wet natuurbescherming-vergunning (uitwisseling landbouwgronden)

Ook hierbij is niet gerekend met het verdwijnen van de panden en heeft het wijzigen van de functie op geen enkele manier een rol gespeeld bij de recente aanpassing van de Wnb-vergunning.

Als er een nieuwe woning toegevoegd gaat worden zou deze in principe voor een toename aan stikstofdepositie kunnen zorgen. In de huidige feitelijke situatie zijn deze bronnen echter al aanwezig. Omdat de panden niet zijn gebruikt voor het PIP of aanpassing Wnb-vergunning hoeft er bij voorliggende herziening geen rekening te worden gehouden met stikstofdepositie.

Het aspect stikstofdepositie vormt geen belemmering voor de uitvoering van het plan.

4.9 Luchtkwaliteit

Panden Merkelbeekerstraat

Voorliggend plan voorziet niet in nieuwe ontwikkelingen die leiden tot extra verkeer. Het betreft hier een bestaande situatie van enkele woningen en een café. Deze herziening draagt dan ook 'niet in betekende mate' bij aan de luchtverontreiniging.

Aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat

Het project betreft een gewijzigde tracering van de te verleggen Merkelbeekerstraat. Deze straat dient te worden verlegd in het kader van de aanleg van de Buitenring Parkstad.

De aanpassing van het tracé verandert niets wezenlijks aan de gevolgen voor de luchtkwaliteit, die reeds in het kader van het Provinciaal Inpassingsplan Buitenring Parkstad in beeld zijn gebracht. Uit het PIP blijkt dat het aspect luchtkwaliteit niet leidt tot belemmeringen. Dezelfde conclusie kan dus worden getrokken in het kader van de onderhavige onderbouwing.

Het aspect luchtkwaliteit vormt geen belemmering voor de uitvoering van het plan.

4.10 Milieueffectrapportage

Bij veel projecten is het verplicht om aandacht te besteden aan m.e.r. Dit kan variëren van kleine projecten (enkele woningen) tot de grootste projecten (een nieuwe snelweg). Het meest bekend is de m.e.r.-procedure met een Milieueffectrapport (MER). Hierin worden alternatieven met elkaar vergeleken. Voor 'kleinere' projecten is een vormvrije m.e.r.-beoordeling verplicht. Dit is een notitie waarin gekeken moet worden of een project leidt tot mogelijke belangrijke nadelige milieugevolgen.

Voorliggende herziening voorziet niet in nieuwe ontwikkelingen, maar herstelt een omissie uit het PIP BPL 2012. In feite wordt de feitelijke situatie bestemd. Deze herziening heeft dan ook geen nadelige milieueffecten.

Hoofdstuk 5 Juridische regeling

5.1 Ruimtelijk plan

In deze paragraaf wordt een beschrijving gegeven van de juridische regeling van de herziening. De juridische regeling bestaat uit de verbeelding (zie paragraaf 5.2) en de regels (zie paragraaf 5.3). Deze onderdelen vormen het planologisch-juridisch kader, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dienen dan ook altijd gezamenlijk geraadpleegd en gelezen te worden.

5.2 Verbeelding

De panden aan de Merkelbeekerstraat die per abuis waren wegbestemd, krijgen in voorliggende herziening weer de oorspronkelijke bestemming 'Wonen' terug. Binnen deze bestemming is het café nader aangeduid met de functieaanduiding 'horeca tot en met categorie 2'. Daarnaast is de bestemming 'Verkeer' opgenomen om de reeds aanwezige straat bij de panden aan de Merkelbeekerstraat juridisch-planologisch te regelen conform het huidige gebruik en wordt een parkeervoorziening planologisch mogelijk gemaakt. Tot slot zijn er twee leidingen binnen het plangebied gelegen. Deze leidingen zijn met een dubbelbestemming 'Leiding - Riool' en 'Leiding - Water' opgenomen.

Om de aansluiting van de omleiding Merkelbeekerstraat op de Klingbemden onmogelijk te maken, is de verkeersbestemming gewijzigd in een natuurbestemming. Hierdoor ontstaat er een groene buffer tussen de Klingbemden en de aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat. Daarnaast is binnen de natuurbestemming de functieaanduiding 'specifieke vorm van verkeer - fietspad' opgenomen. Deze functieaanduiding maakt het mogelijk om een langzaamverkeersverbinding (voet- of fietspad) aan te leggen vanaf het viaduct naar de Klingbemden.

Daarnaast geldt voor het gehele plangebied de dubbelbestemming 'Waarde – Archeologie'.

5.3 Regels

Onderstaand is een korte toelichting opgenomen van de in de regels opgenomen artikelen. Er is zoveel mogelijk aangesloten bij de regeling uit het PIP BPL 2012. Echter is het PIP BPL 2012 gebaseerd op het SVBP 2008 (Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen), maar inmiddels is er een nieuwe standaard namelijk SVBP 2012. Voorliggende herziening is dan ook opgesteld conform het SVBP 2012. Daarnaast is de bestemming 'Wonen' niet opgenomen in het PIP BPL 2012 en is voor deze bestemming zoveel mogelijk aangesloten bij de beheersverordening Buitengebied van de gemeente Brunssum.

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

In dit artikel is een aantal begrippen verklaard dat gebruikt wordt in de regels. Een en ander voorkomt dat er bij de uitvoering van het plan onduidelijkheden ontstaan over de uitleg van bepaalde begrippen.

Artikel 2 Wijze van meten

In het artikel 'wijze van meten' is een regeling opgenomen waarin bepaald is hoe de voorgeschreven maatvoering in het plan gemeten moet worden.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Natuur

Een strook ten noorden van de Klingbemden is gewijzigd in een natuurbestemming. Hierdoor komt de oorspronkelijk aansluiting van de omleiding Merkelbeekerstraat op de Klingbemden te vervallen en ontstaat er een groene buffer tussen de aangepaste omleiding van de Merkelbeekerstraat en de Klingbemden. Deze bestemming sluit aan bij de aangrenzende natuurbestemming langs de Buitenring. Tevens is binnen de natuurbestemming een functieaanduiding voor het fiets-/voetpad vanaf de viaduct naar de Klingbemden opgenomen.

Artikel 4 Verkeer

De straten en wegen, waaronder de aangepaste omleiding van de Merkelbeekerstraat, zijn ondergebracht onder de bestemming 'Verkeer'. Ook de daarbij behorende langzaam-verkeervoorzieningen, geluidwerende voorzieningen, viaducten, bruggen en andere kunstwerken, groenvoorzieningen, bermen en taluds zijn hier toegestaan. Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd.

Artikel 5 Wonen

De bebouwing met bijbehorende gronden zijn bestemd als 'Wonen'. Binnen de bestemming wonen is ter plaatse van de aanduiding 'horeca tot en met categorie 2' het café aan de Merkelbeekerstraat 75 geregeld.

Artikel 6 Leiding - Riool en Artikel 7 Leiding - Water

In het plangebied liggen enkele leidingen die planologisch relevant zijn. Het betreft een rioolleiding en een waterleiding. Om de belangen van deze leidingen te regelen zijn voor de leidingen inclusief de bijbehorende veiligheidsstroken zogenaamde dubbelbestemmingen opgenomen. De gronden waarop deze dubbelbestemmingen rusten zijn primair bestemd voor de aanwezige leidingen. De regeling met betrekking tot deze leidingen is niet gewijzigd ten opzichte van het PIP BPL 2012 en is in deze herziening één op één overgenomen.

Artikel 8 Waarde - Archeologie

Voor het plangebied geldt de dubbelbestemming ‘Waarde - Archeologie’. Deze gronden zijn primair bestemd voor bescherming en behoud van archeologische waarden. Tevens is bepaald welke werken, geen bouwwerken zijnde, of van werkzaamheden uitsluitend toegestaan zijn met een afwijking in het kader van een omgevingsvergunning indien de belangen van de archeologische waarden niet worden geschaad. Speciaal van belang is dat zonder ontheffing in het kader van een omgevingsvergunning niet dieper mag worden gegraven dan 25 cm. De regeling met betrekking tot deze dubbelbestemming is niet gewijzigd ten opzichte van het PIP BPL 2012 en is in deze herziening één op één overgenomen.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

In dit hoofdstuk worden, in aanvulling op de bestemmingsregels, aanvullende regels gesteld.

Artikel 9 Anti-dubbeltelregel

Het artikel 'Anti-dubbeltelregel' bevat bepalingen om te voorkomen dat met het bestemmingsplan strijdige situaties ontstaan of worden vergroot. De redactie is wettelijk vastgelegd in het Besluit ruimtelijke ordening en overeenkomstig opgenomen.

Artikel 10 Algemene bouwregels

In dit artikel zijn algemene bouwregels opgenomen die gelden voor het gehele plangebied waaronder overschrijding bouwgrenzen en toegelaten bouwwerken met afwijkende maten.

Artikel 11 Algemene gebruiksregels

In dit artikel zijn regelingen opgenomen voor gebruik dat voor het gehele plangebied geldt waaronder strijdig gebruik.

Artikel 12 Algemene afwijkingsregels

In dit artikel is een aantal algemene afwijkingsmogelijkheden opgenomen. Het betreft hier een standaardregeling die het mogelijk maakt om bij de uitvoering van bouwplannen beperkte afwijkingen van het plan mogelijk te maken.

Artikel 13 Overige regels

In de overige regels is een voorrangsregeling opgenomen voor de diverse bestemmingen en dubbelbestemmingen die binnen het plangebied gelden. Op basis van deze regels is bepaald welke regels daarbij voor gaan op andere regels.

In dit artikel is tevens bepaald dat de gemeente van Brunssum bevoegd is om de dag na inwerkingtreding van het inpassingsplan, een gemeentelijk bestemmingsplan vast te stellen voor de gronden waarop dit inpassingsplan betrekking heeft. Voorwaarde daarbij is dat daarbij tevens de ter plaatse geldende enkelbestemmingen, dubbelbestemmingen en functieaanduidingen met de bijbehorende planregels uit het inpassingsplan integraal in het gemeentelijk bestemmingsplan worden opgenomen.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 14 Overgangsrecht

In de overgangsrechtregel is een regeling opgenomen voor bebouwing en gebruik dat al bestond bij het inwerking treden van het plan, maar dat strijdig is met de opgenomen regeling. Onder bepaalde voorwaarden mag deze strijdige bebouwing en/of strijdig gebruik worden voortgezet of gewijzigd.

Artikel 15 Slotregel

In de 'slotregel' is de officiële naam van het plan bepaald. Onder deze naam kan het inpassingsplan aangehaald worden.

Hoofdstuk 6 Uitvoerbaarheid

6.1 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

De procedures voor vaststelling van een bestemmingsplan/inpassingsplan zijn door de wetgever geregeld. Aangegeven is dat tussen provincie en verschillende instanties overleg over het plan moet worden gevoerd alvorens een ontwerp PIP ter visie gelegd kan worden. Bovendien is het noodzakelijk dat belanghebbenden de gelegenheid hebben om hun visie op het plan te kunnen geven. Pas daarna kan de wettelijke procedure met betrekking tot vaststelling van het bestemmingsplan van start gaan.

Inspraakprocedure

Er is gekozen om geen voorontwerp PIP ter inzage te leggen, aangezien de wijzigingen zeer beperkt van aard zijn.

Vooroverleg

In het kader van het vooroverleg is voorliggend inpassingsplan voorgelegd aan belanghebbende vooroverlegpartners, in casu het Waterschap Limburg en de gemeente Brunssum. Het Waterschap Limburg heeft geen reactie gegeven ten aanzien van het plan. Het college van burgemeester en wethouders en de raad van de gemeente Brunssum hebben op 24 april 2018 respectievelijk 5 juni 2018  aangegeven kennis te hebben genomen van het inpassingsplan en hiermee ingestemd, met dien verstande dat de parkeerplaats nabij de Merkelbeekerstraat wordt betrokken bij het plangebied van het inpassingsplan. De provincie Limburg is akkoord met de door de gemeente voorgestelde aanpassing en zal in het ontwerp-inpassingsplan de parkeerplaats bij het plangebied betrekken en hieraan de bestemming 'Verkeer' toekennen.

Zienswijzenprocedure

Het ontwerpplan wordt ter visie gelegd ingevolge artikel 3.8 lid 1 Wet ruimtelijke ordening met toepassing van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Gedurende een periode van zes weken is eenieder in de gelegenheid om een zienswijze in te dienen op voorliggende herziening van het PIP BPL 2012. Het resultaat van de zienswijzenprocedure wordt in deze paragraaf verwerkt.

6.2 Economische uitvoerbaarheid

Onderhavige herziening voorziet niet in de mogelijkheid tot nieuwe bouwplannen die op grond van artikel 6.12 lid 1 Wet ruimtelijke ordening in aanmerking moeten komen voor een exploitatieplan. Voorliggende herziening voorziet enkel in het planologisch vastleggen van de bestaande situatie voor wat betreft de woningen aan de Merkelbeekerstraat en het juridisch verankeren van de aangepaste omleiding Merkelbeekerstraat. Er zijn geen economische gevolgen. De economische uitvoerbaarheid is gegarandeerd.